چند ماه پیش با توهین و طعنه یکدیگر را خطاب قرار میدادند؛ اما امروز قرار است با هم دیدار کنند؛ ملاقاتی پر استرس و پر از خطر. در صورتی که ملاقاتی بین «کیم جونگ اون» و «دونالد ترامپ» در ماه می برگزار شود میتوان آن را یکی از قابل توجهترین و غیرمنتظرهترین نمایشهای تاریخ دیپلماسی برشمرد. «چانگ ای یون»، مشاور امنیت ملّی کره جنوبی، در حالی خبر از پذیرش پیشنهاد رهبر کره شمالی از سوی ترامپ، رئیسجمهور آمریکا داد که جنگ کره هنوز بهطور رسمی پایان نیافته است.
سؤالی که در این بین مطرح میشود، این است که آیا کیم و ترامپ برای چیزی کمتر از دستیابی به یک «معامله بزرگ» دیدار خواهند کرد؟ کره شمالی مدعی است که «کیم جونگ اون» با هدف مذاکرات پایدار و ایجاد یک روند جدی و رسیدن به یک نقطه مشترک، تصمیم به نوشتن نامه و درخواست ملاقات رودررو گرفته است؛ اما درباره دولت ترامپ وضعیت کاملاً متفاوت است. سؤالات جدی درباره آمادگی آمریکا برای وارد شدن به مذاکرات جدی با کره شمالی وجود دارد. در حالی که سالها است کارشناسان آمریکایی، کره شمالی را ترک کردهاند و سفارت آمریکا در کره شمالی نیز به کار خود پایان داده، به نظر میرسد «رکس تیلرسون» که در سفر دورهای آفریقا به سر میبرد از این مذاکرات و رد و بدل شدن نامه بین طرفین بیخبر است. تیلرسون در حالی در جمع خبرنگاران چشمانداز مذاکرات جدی با کره شمالی را دور از ذهن و دور از دسترس دانست که ترامپ ـ که تصور میکند هنر معامله تخصص اوست ـ پرواز انفرادی برای مذاکرات رودررو را آغاز کرده است؛ اما معاملات ترامپ در امور املاک و مستغلات چندینبار او را به ورطه ورشکستگی کشانده و در حال حاضر با پیامدهای شکست در توافق هستهای با ایران و نحوه واکنش مناسب در قبال آن دست به گریبان است.
با این حال، چشماندازی که از مذاکرات رودررو میتوان انتظار داشت، این است که نشان میدهد حداقل فرصتی هرچند کوتاه برای توافق وجود دارد و مهم نیست که این فرصت تا چه اندازه کوتاه باشد. برخلاف تصور برخی تحلیلگران که نامه رهبر کره شمالی به ترامپ و درخواست ملاقات رودررو را نتیجه موفقیتآمیز راهبرد ترامپ در اعمال فشار حداکثری به کره شمالی میدانند، این دقیقاً همان چیزی است که برای چندین دهه کره شمالی خواستار آن بوده است. در واقع مذاکرات با ایالات متحده برای اثبات خود به جهانیان مانند یک قدرت فوقالعاده، تمام آن چیزی است که رهبران کره شمالی سالهاست به دنبال آن هستند. کره شمالی در حالی خواستار حضور رئیسجمهور ایالات متحده در کره شمالی شده است که این نه فقط به منزله شکست کره شمالی زیر بار فشارها و تحریمها نیست؛ بلکه یک اولویت سیاست خارجی بزرگ برای آنها محسوب میشود؛ سیاستی که نشان میدهد کره شمالی کشوری مهم است.
حسین قنبر زاده
ارسال نظرات